Techniki kulinarne
Surowe produkty mogą obciążać przewód pokarmowy osób w starszym wieku, przez co
preferuje się gotowanie i pieczenie, które zwiększa przyswajalność składników odżywczych.
Zrezygnuj ze smażenia, zwłaszcza tego wielokrotnego na głębokim tłuszczu, na patelni
możesz dusić potrawy w niewielkiej ilości wody lub wody i tłuszczu (oliwa z oliwek, olej
rzepakowy, masło klarowane) pod przykryciem. Świetnym sposobem na zachowanie większej
ilości składników odżywczych jest gotowanie na parze. Inne dozwolone metody obróbki
termicznej to pieczenie (w naczyniu żaroodpornym lub rękawie foliowym) oraz grillowanie
na grillu elektrycznym.
Jak zwiększyć ilość witamin i minerałów w diecie?
Bez względu na wiek można dostarczyć dodatkowych ilości witamin, minerałów,
antyoksydantów i naturalnych enzymów wspomagających trawienie wzbogacając jadłospis o
określone produkty. Jedz kiełki, które są naturalnym i świetnie przyswajalnym kompleksem
witamin i minerałów. Poprawiają trawienie i działają antynowotworowo. Są łatwe w hodowli
w tzw. kiełkownicach dostępnych w sklepach ze zdrową lub ekologiczną żywnością. Innym
źródłem zdrowia są soki świeżo wyciskane z warzyw i owoców, świetnie nawadniają
organizm oraz oczyszczają go. Osoby chore na cukrzycę powinny jednak unikać soków
wyłącznie owocowych. Do potraw dobrze jest dodawać zieleninę, która dzięki zawartości
enzymów pomoże nam strawić pokarmy. Natka pietruszki dostarcza żelaza i witaminy C
zapobiegając anemii i zwiększając odporność. Orzechy włoskie, laskowe, migdały, nasiona
lnu, słonecznika oraz dyni są przede wszystkim dobrym źródłem niezbędnych kwasów
nienasyconych, a także minerałów takich jak potas i magnez. W starszym wieku można je
rozdrobnić za pomocą blendera aby były łatwiej strawne bez konieczności gryzienia. Można
je dodawać do mąki podczas przygotowywania potraw lub jako posypka do sałatek i koktajli
mlecznych.
Podkręcenie przemiany materii.
Aby przemiana materii nie uległa spowolnieniu powinniśmy spożywać 5 posiłków dziennie,
dzięki czemu organizm nie magazynuje energii na czas głodu w postaci tkanki tłuszczowej.
Powinny to być trzy główne posiłki oraz dwie przekąski, podczas których możemy spożywać
owoce, warzywa lub soki z nich wyciśnięte a także chudy nabiał (jogurty naturalne, kefir,
maślanka, zsiadłe mleko, twarożek, serek wiejski), który jest bogatym źródłem wapnia i
białka oraz korzystnych dla naszego przewodu pokarmowego bakterii probiotycznych.
Istotnym czynnikiem, który nie pozwoli nam przytyć jest wysiłek fizyczny. W każdym wieku
możemy sobie pozwolić na spacery, nordic walking, pływanie, jazdę na rowerze a także jogę.
Pamiętajmy, że odpowiednia ilość ruchu dla nas to 3-4 razy w tygodniu przez 40-60 minut.
Starajmy się aby był to dla nas przyjemny wysiłek fizyczny bez forsownych ćwiczeń.
Oprócz diety i wysiłku fizycznego najlepszą receptą na zdrowie i dobre samopoczucie jest
pozytywne nastawienie i odpowiednia dawka uśmiechu. Rozwijajmy nasze zainteresowania
i hobby, rozpieszczajmy się drobnymi przyjemnościami jak np. dobra książka, spotkania ze
znajomymi, wycieczka na rowerze.
Ewelina Polak
Dyplomowany dietetyk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz