W tym tygodniu ruszyły spotkana dla seniorów poświęcone tematyce odżywiania. Korzystając z wiedzy i doświadczenia dietetyka postaramy się przybliżyć wszystkim zainteresowanym tematykę zdrowego odżywiania. Proponujemy lekturę ciekawego artykułu Eweliny Polak który z pewnością zaciekawi i poruszy do poszukiwań naturalnych smaków.
Predyspozycje smakowe.
Na nasz sposób odżywiania wpływ ma kilka czynników. Preferencje żywieniowe kształtują
się w okresie dzieciństwa do 12ego roku życia, potem wybieramy produkty i potrawy,
które smakowo odpowiadają tym goszczącym w naszym rodzinnym domu. Na wybory w
sklepie wpływają również reklamy i nowinki w mediach a także zwyczaje, które sami sobie
zaszczepiliśmy. Według badań przeważająca ilość osób robiąc zakupy nie czyta etykiet, przez
co dokonuje niewłaściwych i niekorzystnych dla zdrowia wyborów, często sugerując się ich
smakowitością. Aby uniknąć błędów, zróbmy na spokojnie listę zakupów i nie idźmy do
sklepu, gdy jesteśmy głodni. Na miejscu starajmy się wybierać te produkty, których skład
wydaje się nam jak najbardziej naturalny.
Zmiany wraz z wiekiem
Wraz z wiekiem zapotrzebowanie energetyczne zmniejsza się ze względu na spowolnienie
przemiany materii oraz zmiany hormonalne, natomiast zapotrzebowanie na białko i witamy
rośnie. Dlatego też musimy rozsądnie podejść do kwestii tego co spożywamy. Aby
ograniczyć ilość kalorii wybierajmy produkty, w których składzie nie ma cukru i syropu
glukozowego albo fruktozowego. Unikajmy słodyczy i pokarmów tłustych, zwłaszcza tych,
które zawierają tłuszcze zwierzęce (słonina, smalec, boczek, salami) powodujące choroby
serca. Wyjątkiem są kwasy tłuszczowe omega 3, które możemy znaleźć w tłustych rybach
morskich, działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo i zapobiegają chorobom układu
krążenia. Ryby w diecie powinny się pojawić 2 razy w tygodniu. Możemy je upiec lub zrobić
zupę rybną. Najgorszą możliwością jest spożywanie smażonych na głębokim tłuszczu ryb w
panierce, co znacząco redukuje ich zdrowotne właściwości.
Co warto spożywać?
Należy skoncentrować się na ilości warzyw w diecie, to właśnie dzięki nim możemy
zachować zdrowie i uniknąć wielu chorób. Są niskokaloryczne i zawierają potrzebne
nam witaminy i minerały. Możemy dodawać je do każdego posiłku jako surówki, sałatki,
grillowane, pieczone lub gotowane warzywa. Zupy będą o wiele bardziej smaczne jeśli będzie
w nich różnorodność warzyw, natomiast na drugie danie możemy przygotować zapiekankę z
chudym mięsem i dużą ilością warzyw zastępując tłusty żółty ser, sosem beszamelowym lub
mieszanką chudej śmietany i koncentratu pomidorowego. Warzywa a także pełnoziarniste
produkty zbożowe (płatki, otręby, pieczywo, makaron) dostarczają niezbędnego błonnika
pokarmowego, który oczyszcza jelita z toksyn wspomagając defekację przez co zapobiega
zaparciom i nowotworom.
Istotne w każdym wieku a tym bardziej w wieku podeszłym jest nawodnienie organizmu.
Dzięki spożyciu wody mineralnej można uzupełnić minerały oraz zapewnić skórze jędrność i
oczyścić organizm z toksyn.
W diecie powinny znaleźć się produkty nabiałowe takie jak jogurt naturalny lub kefir, które
można zmiksować z owocami tworząc koktajle lub serki twarogowe, do których dodając
zieleninę (szczypiorek, natka pietruszki) stworzymy pasty idealne na kanapkę. Wybierajmy
mleko o 2% zawartości tłuszczu, twaróg półtłusty gdyż witamina D, która pozwala na
przyswojenie wapnia rozpuszcza się w tłuszczu stąd mała korzyść ze spożywania produktów
o zerowej zawartości tłuszczu. Produkty pełnotłuste nie są odpowiednie ze względu na
tłuszcze nasycone.
Czego natomiast unikać?
Podczas czytania etykiety produktu zwróć uwagę na to czy są w składzie nazwy, których nie
rozumiesz. Takich produktów unikaj. Warto zrezygnować ze słodyczy i słonych, tłustych
przekąsek. Unikaj tego co jest wysokoprzetworzone, gdyż zawiera o wiele mniej witamin,
minerałów i błonnika. Według badań osoby gotujące potrawy samodzielnie od podstaw są o
wiele zdrowsze i szczuplejsze niż te korzystające z gotowych dań.
Ewelina Polak
cdn.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz